Sultry scene change

This clever transformation of an old Singapore home shows modern sensibility and good green thinking.

Vanda Crescent, Singapore is an elegant renovation and addition of a tropical dwelling. The double height building with timber screens features a V shaped roof with large shady overhangs and a peaceful entrance courtyard and pool.

Designed by RT & Q architects to bring a modern interpretation to tropical home, Vanda Crescent gives the home great spatial transparency and a feeling of cool filtered light.

The brief was to transform an old structure into a contemporary one and to use eco-friendly methods for cooling.

The home also had to accommodate four children, have a pool for cooling off, a study, garden, six bedrooms and a family room.

The resulting home manages to offer all this as well as a double height dining room and a custom designed powder room off the master bedroom.

As the images attest, this home has been beautifully transformed into a tropical dwelling that takes it’s cues from the surrounding vegetation. The use of travertine and timber  beautiful complements the earth toned interiors and lush surrounds.

Architect: RT + Q Architects Pte ltd (Design Team: TK Quek, Rene Tan, Hor Sue Wern)

rtnq

Photography: Paul Gadd




X