Paddington House by Nobbs Radford

Nobbs Radford Architects transforms a small existing cottage into a
generous, refined home by seamlessly integrating the old with the new.
 

15 Sep 2011

 

“Our brief was to create a modern, calm place with refined detail
and occasional surprises. It’s a larger than average inner city site, so the spaces
should feel as generous as possible,” explains architect Alison Nobbs.

 

 

Using the original cottage as a point of entry, and adding the new
elements on as a sort of ‘surprise,’ it is only once entering the house and reaching
the end of the hallway that the ‘new’ house becomes apparent.

Fresh white planes, light timber and dark charcoal tones create a
sense of openness and tranquility that is complementary, while distinctly different,
to the identity of the initial elements. 

 

 

 

One standout feature is the central timber ‘tardis’, which not only
differentiates the old from the new additions, but also quietly contains the
laundry, television, air conditioning and offers storage
space required by the young family.

The open plan kitchen living room area that ends with a full height
picture window leading to the pool and garden is another highlight.

 

 

 

“This allows direct surveillance of the pool from the hub of the
house, and also a place for the family to be, to ‘hang out’ in the kitchen,”
adds Nobbs.

While the Paddington House represents both old and new, existing and
extended, it’s peaceful charm lies in the clever meeting of the two.

Nobbs Radford Architects

 

 

Photography by Peter Bennetts