Static House by TWS and Partners

This week Architect Tonny Wirwan Suruadjaja from TWS and Partners spoke with Habitusliving.com about his Static House in Jakarta Indonesia. 

09 Nov 2011

"The site for this home was 600 square metre land area located in medium density area of Jakarta. The client came to us with a particular vision of garden house, which would maximise a correlation to outdoor space from within and from client’s first room program they wanted a space of 800 square metres," says Architect Tonny Wirwan Suruadjaja from TWS and Partners in Jakarta.

"In response to limited site, compared with a  huge program, we tried to elaborate and combine two courtyard spaces, which were ultimately arranged vertically and super impose each other. First a courtyard was put on a raised ground floor, which can be also act as a transition or buffer area from public space in front and rear. This first floor courtyard is a semi public, living room. 

"The second courtyard located on the second floor, is an intermediate outdoor space that leads out from master bedroom.

"Consequently, the above layer of courtyard should be able to be penetrated by sunlight and natural air to give life to courtyard below. We decide to apply shallow reflecting pond within above courtyard and using glass as a base of it, to allow daylight penetrate the courtyard and room below. The shadow of moving water during daytime from reflecting pond, give a sense of nature inside the foyer room below. We also crafted a few voids or holes within second layer courtyard, to give an access to daylight and air to room below.

 

"The swimming pool was located on the first courtyard, on the ground floor, in accordance with zoning requirements and this at the same time was a good thing because the pool acts as a daylight reflector to the outdoor space.

"The material used in this building has a light and bright, earthy colour scheme to achieve a sense of natural, contemplative and serene living environment.

"For the interior concept we used a modern, simple and minimalistic style of furniture. We tried to create a warm palette, combining with some ethnic and classic furniture and art together.

"The marble floor in the public living and dining room acts as a background to the white leather sofa, allowing the Ligne Rosset lamp and  modern glass stainless steel coffee table to jump out.

In the main entrance the custom made, wooden doors were made by Kayun (wooden artist from Bali), and were designed to have a specific floral pattern mirroring the garden.

The dining table is also made from one piece natural finished wooden slab. It is juxtaposed with decorative antiques such as Chinese cabinet set in front of the khaki, wall paper finish," he says.

TWS & Partners

twspartners.com