Sultry scene change

This clever transformation of an old Singapore home shows modern sensibility and good green thinking

15 Dec 2011

Vanda Crescent, Singapore is an elegant renovation and addition of a tropical dwelling. The double height building with timber screens features a V shaped roof with large shady overhangs and a peaceful entrance courtyard and pool.

Designed by RT & Q architects to bring a modern interpretation to tropical home, Vanda Crescent gives the home great spatial transparency and a feeling of cool filtered light.

The brief was to transform an old structure into a contemporary one and to use eco-friendly methods for cooling.

The home also had to accommodate four children, have a pool for cooling off, a study, garden, six bedrooms and a family room.

The resulting home manages to offer all this as well as a double height dining room and a custom designed powder room off the master bedroom.

As the images attest, this home has been beautifully transformed into a tropical dwelling that takes it’s cues from the surrounding vegetation. The use of travertine and timber  beautiful complements the earth toned interiors and lush surrounds.

Architect: RT + Q Architects Pte ltd (Design Team: TK Quek, Rene Tan, Hor Sue Wern)

rtnq

Photography: Paul Gadd