Growing IKEA’s Flat Pack Garden

IKEA has been moving more and more into designer realms of late, but how can they take their signature flat pack approach to gardening

28 Feb 2017

It’s the brand’s external innovation hub Space10 that birthed the idea of the flat pack garden with the Growroom. The Growroom, once built, is a sphere like structure that can let people to grow their own food, herbs and plants in striking, space efficient and sustainable manner.

Initially shown off as a concept in late 2016, the Growroom soon attracted interest from design lovers around the world. In order to maintain the ethos of sustainability, the notion of shipping the built Growrooms internationally was quickly nixed, and is released as open source design, that can be built with just a rubber hammer, 17 sheets of plywood, and a CNC milling machine.

The Growroom was conceived as a new sustainable alternative to the current global food model, and the open source nature of the design, and being produced from only one material, reflects this. The overlapping levels of the sphere have been designed to make sure that water and light flowing in can reach the vegetation on every level, fmor top to bottom.

“Traditional farming takes up a lot of space, but the Growroom has a small spatial footprint as you grow vertically,” say Space10, who developed the design alongside architects Sine Lindholm and Mads-Ulrik Husum. “The Growroom seeks to support our everyday sense of well being in the cities by creating a small oasis or ‘pause’-architecture in our high paced societal scenery, and enables people to connect with nature as we smell and taste the abundance of herbs and plants.”

“On the basis of a spatial experimentation with the urban farming concept, we strive towards creating architecture where atmosphere and sensuousness acts as the primary design factors, to generate poetic spaces with a sense of tranquility,” says Lindhold.

Space10
space10.io

Words by Andrew McDonald

large_1-T7U7qmIj0VFeYXeKExaQHg

IMG_2925_Alona-Vibe-2000x1500-1200x900

large_1-QN5_BJRFEHKJF8jMTF9qwA