About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

Primary Slider
Design Products
Accessories

Inspiration And Artistry From Louise Olsen and Stephen Ormandy

Behind the remarkable powerhouse are creative forces, Louise Olsen and Stephen Ormandy – the dynamic duo that have built up Dinosaur Designs to become a signature brand within the Australian design scene. Known for their captivating jewellery and resin collections, the studio constantly pushes the boundaries of creativity – creating an endlessly evolving kaleidoscope of unique organic forms, vibrant colours and a visual language that is distinct to Louise and Stephen's artistic talents. With a longstanding love of exploring the unexpected, Louise and Stephen have reimagined the ways in which we perceive art through materiality and craft. In 2020, their partnership with Designer Rugs does no less. Leading Australian rug company, Designer Rugs have unveiled the new artistic rug collection, ‘Olsen + Ormandy' by Louise Olsen and Stephen Ormandy. Each design has been drawn from the designers' own inspiration; Louise’s influence from the transitional and free-flowing characteristics of nature paired with Stephen’s ingenuity of the subconscious mind. By combining these with the craftsmanship from Designer Rugs, the result is a harmonious collection of six specially-designed luxurious hand knotted Tibetan wool and silk rugs. “I’ve been inspired by the infinite possibilities in nature: seeds sprout, spores spread, plants grow and forests come into existence and continue to develop,” says Louise. “Watching this is an endless source of inspiration.” Available exclusively through Designer Rugs, the Olsen + Ormandy rug collection is sumptuous and diversely versatile. Each one comes in a standard size of 240 x 300cm, with an option for custom-tailoring to suit any space. “My work is born of the subconscious mind,” says Stephen. “I’m looking for vibration and rhythm, the play of line creating positive and negative space, searching for tonal balance through contrast or harmony, while developing chroma relationships that hug or repel.” The Olsen + Ormandy rug collection is a range that explores the depths of creativity, the artful soul and the renowned design style of Louise and Stephen’s minds. Each piece is a testament to the designers’ continuing passion to portray the endless possibilities of our imagination and their distinct sense of artistic brilliance within our growing design landscape. Dinosaur Designs dinosaurdesigns.com.au Designer Rugs designerrugs.com.au Photography by Anson Smart abc
Architecture
Around The World
Homes
Primary Slider

Willis Kusuma Creates Room To Grow Together

Twins Albert and Robert were in their late 20s when they approached Jakarta-based architect Willis Kusuma to design their home in Semarang, Indonesia, five years ago. The brothers, who were born and bred in the city, were about to start their hostel business – life was exciting, full of possibilities and a little bit unpredictable. But one thing they knew for sure was that they wanted to live near each other. They bought a 1000-square-metre plot of land in one of the city’s new gated residential developments – just a stone’s throw from their parents’ home – and decided to commission Willis to build two houses on it. Previously, the twins visited one of Willis’ completed projects in Jakarta, a spacious three-bedroom apartment renovated from two separate units, and felt that the architect would be a good match. Today they are full-fledged hoteliers living in two separate houses on the same plot that the architect conceived as one project.

The extroverted quality of the house is articulated in the design strategies: vast glazed walls, a clearly stated entrance, large opening, protruding decks and the placement of the master suite on the ground level.

  “They’re all about the functions, and both were modest with the indoor square footage. Albert requested about 300 square metres and Robert just over 200,” says Willis, speaking of the initial design brief. “Even though they are twins their room requirements couldn’t be programmatically more different.” Willis affectionately used Introvert and Extrovert Houses as working titles. These nicknames do express the characters of houses and owners to an extent. “But like actual people, they have layers and nuances, and they might surprise you,” he says. The site is a deep rectangle that fans out towards a view of Semarang’s green and hilly Candi area. It is one of the dreaded tusuk sate-type sites that directly face a T or an L junction. Tusuk sate literally means ‘satay stick’ in Indonesian – imagine the road as the stick with its pointy end poised to skewer the house, and the bits of meat as a potential series of problems. These plot types tend to be avoided in real estate because they require extra design treatment to mitigate the flow of traffic and other disturbances such as wind, noise, light pollution, prying eyes or the risk of collision. Feng shui has a more ominous term: poison arrow, which is said to be inauspicious. Willis took it in stride. “It’s all common sense, really,” he quips.  

Robert’s Introvert House, in contrast, presents an opaque front and an intimate scale. The second-floor volume is mostly solid, the size of the openings is moderate

  The site was split down the middle, leaving each brother with an even deeper rectangular area to plan his house. “The biggest challenge was to create comfortable spaces for each house and to make them somewhat connected but also allow for enough privacy,” says Willis. The Extrovert House, elder twin Albert’s, sits on the tusuk sate portion of the site. It was set back from the road and buffered by a sloping front yard planted with trees. “This mini forest screens light, noise and views from the street,” Willis continues. The extroverted quality of the house is articulated in the design strategies: vast glazed walls, a clearly stated entrance, large opening, protruding decks and the placement of the master suite on the ground level.  “It gives you an immediate idea of where you’re supposed to go,” says Willis. The entrance sequence of Extrovert House is also processional: there is a climb up to the door, an entrance foyer and behind its wall, a double-height living room. Robert’s Introvert House, in contrast, presents an opaque front and an intimate scale. The second-floor volume is mostly solid, the size of the openings is moderate, and you have to venture all the way to the back of the upper level to reach the master suite. The entrance is discreet. “Rather than a regular main-door entrance, it’s a glazed front with a pivoting glass plane on its side, through which you enter the house – it creates this thrill, like you’re sneaking inside the house through a window,” shares Willis. And there is no entry procession in this house; past this sneaky entrance, you’ll land in the dining area. “Is this also an allegory of people?” I ask. The architect laughs. “I guess it does say something about how people are complex, layered creatures. Some people might be friendly from the get-go, but that doesn’t mean that they don’t have boundaries, and other people might appear reserved, but once you’ve broken through the barrier, you are accepted straight into their inner sanctum,” he muses. Taking advantage of the safety of the gated complex, Willis left the houses without a fence, leaving an elevated landscape to do the job of concealing the houses from street view. A strip of wall between the houses shields a courtyard beyond, which is mostly taken up by a deck. Although officially part of Robert’s house, this deck serves as a communal outdoor hangout for both brothers and their guests. Both houses feature several spacious viewing decks, indoors and out. The twins grew up in a home with decks, on which the family enjoyed 360-degree views of Semarang, and they wanted to transplant the experience into their adult houses. The viewing deck at Extrovert House is Albert’s full-glaze study on the second floor, which directly faces the junction without a problem thanks to the mini forest in front. Robert’s study at Introvert House is located next to the deck on the ground floor. Its fully glazed walls can be reconfigured to connect the study to the rest of the house, or isolated as a glass box in the middle of the deck, showcased only to privileged eyes. Both twins are pragmatic, no-fuss bachelors and wanted the houses to be as low maintenance as possible. This translates to a minimal material palette comprising concrete, wood, steel and glass. The wood is Javanese teak, a warm-toned hardwood native to the area, also used in the house the twins grew up in. “It balances the steel and concrete and it will age well,” says Willis of the timber, sharing that timelessness is one of the most important considerations in the design because these houses are not bachelor pads that the twins will flip once a more appealing real estate investment shows up in the market. “They really mean to grow together with the houses,” he adds. Spacious studies can be converted to nurseries or extra bedrooms, and the houses can always grow another story or two. It is a simple project that has brilliantly expressed the complex characters of its dwellers while giving them enough space to evolve and grow. Willis Kusuma williskusuma.com Dissection Information Locally sourced dark grey granite Locally sourced solid teak and sonokeling wood Exposed concrete wall cast on-site Il Sogno Alumunium doors and window frames Locally made custom steel joinery Vivere Eleanor Sofa Fritz Hansen Drop Chair and Series 7 Chair Santai Furniture Nong Chair Malinda Furniture Sofa KARE Lounge Chair and office chair Fritz Hansen Radon Wall Lamp and Idell Lamp Jung electrical sockets Toto sanitaryware abc
Design Products
Happenings
Primary Slider

Announcing The EDIT

At Habitus, we know that right now, we’re all looking for more. For inspiration and excitement; for content and topics that provide visual and mental respite from what’s happening around us. With our magazines being delivered in quarterly instalments, we sat down and brainstormed what we could offer in between, if there were bite-sized Habitus editions we could provide that brought the best of Habitus to our Design Hunter audience. As a result, we are excited to announce the arrival of The Edit. Free, downloadable and beautifully designed, The Habitus Edits are product-led features that deliver inspiration differently. From adventures with colour to navigating internal courtyards to updating former popular housing styles for a modern way of living, the Habitus Edits are specifically designed to keep you abreast of the themes and trends architects and their clients are working towards. Moreover, the carefully curated product pages supporting the project breakouts will help readers with their own ongoing or future projects, be they on either end of the spectrum from a quick upgrade to a more substantial redesign. The Habitus Edits are a way to self-educate and deepen one’s understanding of the market: what it has to offer, and what an authority such as habitus would recommend. We hope each edition of the Habitus Edits offer our readers, our clients, and our collaborators a timestamp on the accomplishments and undertakings of the architecture and design community.abc