About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

habitusliving.com

How the Courtyard House in Petersham Works in a Narrow Space

How the Courtyard House in Petersham Works in a Narrow Space

Adriano Pupilli Architects has designed a Courtyard House in Sydney’s Petersham that fits its charming design snuggly between terrace houses.

A narrow urban lot in Sydney’s inner west was the site of a tightly designed, yet ultimately warm and contemporary home. Adriano Pupilli Architects has responded to their clients’ unique space and interests with an equally unique and specialised built. Being retired high-school teachers with a passion for theatre, travel, cats and their tiny but peaceful rear garden and jacaranda tree, the space had to be one that served their interests and unique inner west location.

The design of the Courtyard House focused a modest re-building the back-of-house area, so as to better draw in green vistas, sunlight and cooling breezes into everyday living spaces, as well as create a better viewing sightline for the couple’s jacaranda.

In lieu of the laundry space, a blank void has been designed to overall decrease the floor space, yet improve the home’s amenity and sense of light and space, funnelling winter sunlight and sightlines to nearby tree canopies deep within the kitchen and living room.

APA_petersham_L_90

Key design ideas include a re-building an already existing lean-to in order to create a light-filled pavilion, with a floating skillion roof that captures the northward sun and expels summer heat. To the east, the Courtyard House opens seamlessly onto a newly designed deck, while the pre-existing garden is accessed through sliding glass doors that doubly serve to draw the garden inside.

A new internal courtyard creates a well of light, and links the Federation and contemporary architecture style in the house. This linking space also accommodates a downstairs bathroom, renovated kitchen and new living area. A newly designed breakfast bench doubles as a windowsill to the outside, extending the sense of nature into the kitchen.

Adriano Pupilli Architects
adrianopupilli.com.au

Photography by Simon Whitebread.

APA_petersham_L_59

APA_petersham_L_43

APA_petersham_L_30

APA_petersham_L_23

APA_petersham_L_16

APA_petersham_L_10

APA_petersham_L_03

Tags: , ,





X