About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

Shifting sands

Shifting sands

Petite but packing a punch, this 36-square-metre pavilion by Matt Williams Architects nestles comfortably into the picturesque sand dunes along the Tasmanian coast.

Dolphin Sands is one of those blink-and-you’ll-miss-it towns set on an idyllic stretch along the east coast of Tasmania. The rugged coastline shines with saturated blue water and golden beaches that look back across the water to Freycinet.

It’s a place to truly unplug from the world, which is exactly what motivated the owners to build their new home here. The Australian couple sought solitude, contemplation and respite from their busy lives working in advertising in LA, and the natural beauty of Dolphin Sands was an undeniable drawcard.

Working with Hobart-based practice Matt Williams Architects, the couple settled on a parcel of land that had a nice connection to the landscape, while still being secluded.

The arrival to the home is conceived as an entire journey, starting when the owners first touch down at the airport. “It’s a shedding process,” says architect Matt Williams. “Once they arrive, there’s then a long drive from Hobart up the coast, until finally reaching the driveway where a narrow single-lane road to the property reinforces that sense of escape”.

Small in stature, the one-room pavilion is the first dwelling on the site, with plans to build a bigger home nearby in the future. In the meantime, Williams says the Dolphin Sands Studio was developed under the proviso of “everything you need and nothing you don’t”.

From the functional elements of the brief to the limited number of materials used, Dolphin Sands Studio is about restraint and repetition.

Encompassing a single room, a large deck, and a small kitchen and bathroom, the whole space is a protective pod. Hugging down low at the rear of the property, the roof line tapers up to a large, frameless window at the front.

“The tapering was important to create a feeling of open expansiveness,” says Williams. It’s here that the 3.3-metre window captures the views, bringing the outside in. To express a bespoke touch and level of refinement, each piece of Silvertop Ash timber that wraps the building was cut on site to create the necessary clean, angled roofline.

Highly resolved details help to obscure and hide any unnecessary mess while adding luxury. For example, the air conditioning and underfloor heating is discretely hidden from view, little openable vents aid in reducing the build-up of condensation, and waterproofing is concealed behind the façade battens.

To further express that desired sense of calm, the interior has been carefully planned, but reduced to a selection of just two key materials. Oriented Strand Board (OSB) lines the ceiling and walls, meeting slate tiles on the floor. “The OSB lining softens the light and adds a warmth,” says Williams. “We sought to create a richly crafted, tiny structure that feels expansive – at once providing protection and connection to the greater landscape – we liken it to a solid tent.”

Through the process, Williams has developed a strong relationship with both the owners and the local builder; a synergy that will put them in good stead for the next phase of the project.

Dolphin Sands Studio is a living, breathing prototype. It floats above the sand dunes and burrows its owners into nature while providing protection from the elements.

Project details

Architecture – Matt Williams Architects
Project team – Matt Williams, Natasha Lowry, Dhugan McLean
Builder – Peter Blythe Builders
Structural engineer – JSA Consulting Engineers
Photography – Adam Gibson

This story originally appeared in issue #53 of Habitus magazine, subscribe to receive Habitus straight to your doorstep


Author:

Aleesha Callahan is the editor of Habitus. Based in Melbourne, Australia, Aleesha seeks out the unique people, projects and products that define the Indo Pacific region. Aleesha was previously the editor of Indesignlive.com and has written and contributed to various publications and brands in her 10 years in the architecture and design industry, bringing intimate insight to her stories having first trained and practised as an interior designer. Her passion for mid-century design and architecture began while living and working in Berlin.