About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

How to design your home around water

RT+Q Architects takes a page from history in the design of a multi-generational house in which the key feature is a dazzling courtyard. Luo Jingmei writes.

History is a great teacher and there’s a lot to learn from the past when designing spaces. For one of RT+Q Architects’ recently completed homes – the House with an Impluvium – they looked to the impluvium, the sunken part of the atrium in a Greek or Roman house that is created to carry away rainwater coming from the roof.

The impluvium takes the function of a water feature cum swimming pool. It sits in the middle of the house, separating two linear blocks, joined by the main dining room that floats gracefully above the pool like a glass lantern. At night, the shimmering of the pool’s mosaic tiles creates a mesmerising blue and silver underwater ‘carpet’, making this an ideal space for entertaining.

ed_HOUSE-WITH-IMPLUVIUM-_09

This impluvium – or courtyard space – is the key datum of the house, says Rene Tan, the principal architect, who founded the award-winning firm together with architect TK Quek. “The central impluvium has a double function: first, it provides for an aesthetically pleasing space, an oasis with light, air, natural ventilation and views; second, it also functions as the symbolic centre of the house,” he says.

In other words, it is the heart of the home, where the older and younger generation can retire to their respective blocks containing self-sufficient bedrooms and living spaces, but also come together at meal times for fellowship. Furthermore, it allows more natural light to illuminate the home’s internal spaces.

ed_HOUSE-WITH-IMPLUVIUM-_14-915x587

In land-scarce Singapore where many homeowners are wont to build up as much as possible to take advantage of the expensive land, an insertion of a courtyard as large as the one here goes against the norm. But Tan explains that this has always been part of the firm’s ‘counter-intuitive’ approach that lends to a more inspired and emotional type of living.

Additionally, for RT+Q Architects, the devil is always in the details. So for instance, they have allowed for slits at the pool area so that water can cascade down into the basement. This results not only in refreshing water features at the basement corridors but also introduces natural light and ventilation into the space, thus reducing the perception that basements are dark and uninviting, explains Allan Tongol, the architectural assistant in charge of the project.

ed_HOUSE-WITH-IMPLUVIUM-_06

The architecture also considers the comforts of daily living for the inhabitants. As Tongol shares, the land is higher behind, so he conceived of a layered progression of steps leading from the car porch to the grandparents’ living room and on to their bedroom so that moving about the space will not be so strenuous.

In terms of materials, the palette of plaster-and-paint, glass panels, aluminium profiles and stone cladding are put together in an elegant manner that complement the streamlined volumes of the architecture. In other words, this is a trademark RT+Q Architect house with plenty of class and strong architectonic expressions, as well as a good balance of texture and warmth.

RT+Q Architects
rtnq.com

ed_HOUSE-WITH-IMPLUVIUM-_05

ed_HOUSE-WITH-IMPLUVIUM-_10

ed_HOUSE-WITH-IMPLUVIUM-_07

ed_HOUSE-WITH-IMPLUVIUM-_08

ed_HOUSE-WITH-IMPLUVIUM-_01big

ed_HOUSE-WITH-IMPLUVIUM-_02

 

Tags: , ,





X