About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

habitusliving.com

How to combine warmth and modernity in the city

How to combine warmth and modernity in the city

What do you do with an oddly shaped block in an inner city setting? Annie Reid finds out from Julie Firkin Architects.

This original Edwardian cottage suffered from a lack of space and light; both strong requisites for a busy family of five.

JFA_FenwickSt_1079_retina- JFA_FenwickSt_0304_retina JFA_FenwickSt_0217_retina

So Julie Firkin Architects stepped in to create a warm, friendly home across two levels, with spaces both big and small plus living and garden areas that could be observed from the kitchen.

JFA_FenwickSt_1109pan_retina JFA_FenwickSt_0978_retina

“The original Edwardian weatherboard cottage, which addresses the street has been maintained while a two-level addition at the rear provides new kitchen and dining areas and a master bedroom,” she said.

JFA_FenwickSt_0885_retina JFA_FenwickSt_0858_retina

Contemporary in character and contrasting the Edwardian component, the addition is angular and tapered-in, with an overhanging upper level and variety of subtly overlapping spatial volumes.

Large expanses of timber cladding spread out in hard, angular lines to demarcate each large or small space, bathed in northern light and allowing occasional moments of strong colour to emerge.

“A generous triangular void over the dining area mediates between the single storey cottage and the two-storey addition,” Firkin said.

JFA_FenwickSt_0820pan_retina JFA_FenwickSt_0700_retina JFA_FenwickSt_0624_retina

The complexity in the project lies in its unusual shape, which is a direct response to the constraints of the context. But placing a considerable amount of the build on the second level provided for a smaller footprint underneath, allowing for the back garden in line with the client’s wishes.

Large sliding doors and awning windows open up easily, and the kitchen counter can be accessed directly from the garden.

“Since moving in it has been used as a ‘soup kitchen’ and an ‘ice-cream bar’,” Firkin says.

JFA_FenwickSt_0412_retina JFA_FenwickSt_0356_retina

The clients also wanted a strong sustainability component across the design.

The living spaces face north, while the bathrooms and utility spaces are oriented to the south. Furthermore, the ground level addition is built upon a concrete slab, providing thermal mass. The overhanging upper level provides shade in summer while allowing in winter sun during cold months..

Dramatically, the new addition is clad in sustainably harvested Silvertop Ashtimber, which is also used inside on the feature ceiling and timber joinery.

JFA_FenwickSt_0304_retina JFA_FenwickSt_0084_retina JFA_FenwickDusk_0093

“The cladding was sourced from plantation or temperate regrowth forests, using a process of radial sawing, which was specifically designed to maximise the recovery of sawn timber from smaller logs,” she says.

Jule Firkin Architects
j-f-a.com.au

Tags: , , , , , , ,





X