About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

habitusliving.com

Past Or Present, The Kinley Cricket Club Is Truly Australia

Past Or Present, The Kinley Cricket Club Is Truly Australia

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England elevation exterior

Winter Architecture and Zunica have transformed the pavilion at Kinley Cricket Club into one that fosters community engagement and activation.

The term pavilion within architecture refers to a subsidiary building that is often positioned separately or as an attachment to the main structure. Hence, functions within such spaces are considered as related to pleasure and entertainment.

Specifically, cricket pavilions around the world are designed as multifunctional spaces that can be used all year round. With this in mind, the designers at Winter Architecture approached the project by considering the role of civic architecture and how such spaces can be transformed to foster activation, acting as a positive intervention to the suburban context of Lilydale, Victoria.

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England pavilion

The Kinley Cricket Club is located in the Cave Hill Limestone Quarry and is listed as a heritage site. Heritage considerations were extremely vital during the conceptual stage as the site had made long-standing contributions to the community since the limestone quarry and processing plant was established in 1878. The quarry was the primary source of limestone for Victoria, therefore holding great historical significance for the state. By repurposing the heritage site, Winter Architecture was able to celebrate its rich history and the existing structure by maintaining the original building’s form.

Though this may have posed as a problem, the collaborative efforts between all parties – the client, Winter Architecture and interior designers Zunica – made sure any challenges were overcome. Additionally, both the architecture and interior design ensured a balance between budgetary constraints, accessibility standards and the creation of a functional space.

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England sign

The primary consideration for the Kinley Cricket Club pavilion was to maintain and enhance the relationship between the pavilion and the cricket oval, as well as the surrounding landscape. Design elements, such as the timber battens on the pavilion’s façade facilitate this connection.

The designers focused on bringing natural light into the space, with two large southeast openings to reinforce the pavilion’s view of the cricket oval, while also allowing for cross ventilation and increased levels of energy efficiency. Utilising the original structure as a starting platform, Winter Architectureextended the existing structural roof beams into a deep eave so that part of the roof overhangs to create an external shaded area looking out to the cricket oval.

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England material

The updated outdoor area on the northeast side of the building is shaded, housing a croquet lawn and barbecue area. This ensures that the pavilion’s multifunctional purpose is suitable for various communal activities as a way of meeting the needs of the surrounding developing neighbourhood. Facilitating future use and configurations of the space, sliding internal partition panels are hung from existing interior roof trusses.

The well thought out arrangement of the open plan pavilion also portrays the simplicity of the materials used. Having a restrictive material palette of timber, brick and white powder-coated steel addresses the need for the resilience of the structure as well as spatial adaptability.

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England flexible screen

In such a suburban context, Winter Architecture and Zunica have achieved what Australian sports facilities should continuously strive to accomplish – an integrated space for the community. On the weekends, the activity, cheer, and laughter that emanates from the Kinley Cricket Club pavilion being a mark of its success.

Winter Architecture
winterarchitecture.com.au

Zunica
zunica.com.au

Photography by Nicole England

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England centre piece

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England casual seating

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England casual seating

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England outdoor area

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England architects

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England pavilion exterior

Kinley Cricket Club Winter Architecture Zunica CC Nicole England exterior

We think you might also like The Pavilion Frenzy 

Tags: , , , , , , , , , , , ,