About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

Potts Point Apartment Maximises Space with Innovation

Stephen Collier Architects have a strong history in the residential space, one of their strong points being small spaces. The company’s recent Byron Hall apartment in Potts Point is a perfect example of their innovative design.

 

From the designer:

This project continues the clever and innovative consideration of small spaces, that characterizes the work of Stephen Collier Architects. In particular, it shows how it is possible to make better use of the existing space in a cramped and narrow apartment so that the rooms feel bigger and also work better.

This is approached with an aesthetic consideration of colour, in the form of space enhancing midnight blue, as well as materiality. It does this by carefully and judiciously cutting into walls. Several key door openings have been enlarged and two new ones of differing size have been made. In the process, the corresponding use of the rooms that these openings now connect, in different ways, has been significantly transformed.

 

Before Images

Before

Before

The key to this transformation was to convert a small study beside the entry and bathroom into the main bedroom. Space is borrowed and views opened up between a dark corridor, the small bedroom and an equally small bathroom by making a new T shaped door between these three rooms. This arrangement is made possible by a composite two-panel door that folds back on itself (in one configuration) and also back on the bathroom wall (to form another).

 

After

 

After

After

This allows all three rooms to connect seamlessly (with the doors all folded back) or for the bathroom and bedroom to be used in a conventional configuration with both doors opening onto the corridor. The resulting configurations allow the spatial form of the original apartment to remain present (as a mark of respect for its heritage) as well as to open up in a modern way.

After

 

After

Ample storage is provided along one wall with a wardrobe that hangs out over the floor, at the dressing end, and tapers back to align with the window reveal at the other. The resulting form, allows a double bed below the sill, a front surface that reflects light back into the room, a narrow lower section that enhances the sense of space by maximizing the floor area and also a deeper section of unit above to comfortably fit suits and shirts.

After

After

After

The original bedroom (located in a central pivot point of the plan) was freed up for a new dining room and a much larger living space. A discrete view to the city CBD, from a small kitchen hatch, has been opened up from the kitchen through the dining, living and sunroom. The kitchen with an inbuilt washing machine, is designed like the galley in an airplane. Incredibly tight but functional; a small dark and moody cave. Stephen Collier Architects also designed the bronze and leather banquette which sits in the newly configured sunroom.

 

After

 

8-copy

 

asso

 

 

 



 

Stephen Collier Architects

collierarchitects.com

Tags: , ,