About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

Squeezing Big Design Into Small Spaces

In Singapore, space is king. In such a densely populated city, the dream of having a spacious family home is often just that – a dream. But as Produce show with 34 Medway Drive, it doesn’t have to be.

Houses based around courtyard design have long been popular in Singaporean shophouses as a reaction to the city-state’s dense urban fabric. These courtyards offer a sense of the outdoors, within the confines of the private enclosure so densely packed in a modern city. It’s this design idea, taken from shophouse popularity, that’s inspired Medway Drive’s layout.

The house itself takes the form of a tall, narrow, 3-storey townhouse style home punctured by an internal courtyard formed in the middle of the building. Placing the courtyard internally, compared to the traditional rear or front of the house, is an inspired choice by Produce – not only allowing natural lighting to flood into the space, but the stack effect enabled a natural cooling to take place. This central void, ironically, serves as the anchor for the design of Medway – the staircase enraptures it, eyes are drawn to it, and main circulation spaces have been planned around it.

For client Chris and Tine, the house needed to have space to accommodate themselves, their own young children, and two elderly grandparents. To accommodate this large family a generous attic was the solution for the constricted size of the plot, yet it was the common areas of the house that served as the focal point in the design. Family focused, the common spaces such as the dining hall and living areas were given particular weight, serving as places for gathering and conversations as the family meet together at dinner daily.

Part of the charm of an internal courtyard like this is the way the outdoors are brought inside, but with the Singapore heat, this presents its own set of challenges. The solution was a skylight finished in low emissivity film to reflect the harshness of the sun’s rays, as well as paired with ventilation openings to keep the heat out in the summer. This, along with the planter boxes around the void, give the space the impression of an outdoor veranda with none of the problems.

In a theatrical flourish, at night the space is lit up with up-thrown lights, causing the plants to cast dramatic shadows onto the brick and teak surfaces, because even the smaller spaces deserve a big show.

Produce
produce.com.sg

Photography by Daniel Chia