About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

habitusliving.com

See the tropical renovation of a Federation dwelling

See the tropical renovation of a Federation dwelling

When a Danish couple became enamoured with Australia and set about making a home for themselves in North Sydney, they probably didn’t anticipate the tricky design process ahead of them.

 

The now gorgeous Splice House was designed and completed by Stukel Stone, following the dropping out of the project’s original architects. The Wollstonecraft semi-detached home is the result of a Federation dwelling renovated to fit a brief of being both tropical and austere.

 

IMG_3266

IMG_4101

“a home that is contemporary and forward thinking, without forgetting its origins as a Federation home”

_MG_8027

 

_MG_8030

 

Ultimately, the successful design sees a home conceived in two architectural sections; a more public circulation link between the front, rear and upper levels of the house, and a more private series of interconnected terraced planes and roof from the main bedroom to the back wall of the garden.

_MG_8467

_MG_8099

_MG_7877

 

Channelling the original architecture of the building, Stukel Stone allowed the existing 6.5m high entry corridor ceiling and its high level clerestory glazing, to set the tone for the light-filled renovation work in the rear of the house.

Juxtaposing this, the shared, upstairs bathroom is playfully secreted behind a camouflaged timber board wall lining.
_MG_8276
_MG_8289

_MG_7825

Generous awnings both protect glazed roof openings and illuminate the house’s ceiling, while a first floor balcony links the strategically set new volumes to the existing form of the original home.

_MG_8460

_MG_8549

A stronger contemporary design than usually seen in historically prioritised planning areas; the Splice House was fortunate enough to be able to circumvent local council development procedure by way of a 2008 exemption policy.

This combination of honest design and good fortune (the front boundary width was compliant within 15mm!) has seen the creation of a home that is contemporary and forward thinking, without forgetting its origins as a Federation home.

_MG_0638

Scheme-B-Ground+First-HighRes

SECTION-DD-GRAPHIC-HIGH-RES

SECTION-EE-GRAPHIC-HIGH-RES

Photography by Katherine Lu

Stukel Stone studio
stukelstone.com

Tags: , , , , , , , ,