About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

Taikoo Shing Apartment by Studio Adjective

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective living and dining space open

There are many ways to tackle the constraints of small square footage. Studio Adjective’s clever space planning and use of materials for an apartment in Hong Kong makes an exemplary case study.

Hong Kong’s residential interiors are infamous for being diminutive. It takes innovation and sensitivity to create comfortable spaces that cater to living, cooking, eating and resting, among other daily rituals. The Taikoo Shing Apartment by Hong Kong-based Studio Adjective is an example of that innovation.

The 528-square-foot, two-bedroom apartment was opened up to remove wasteful spaces such as a corridor, and create a feeling of flow and spaciousness. “The service area was taking up half the living space, potentially making the apartment smaller and creating a strong feeling of oppression,” shares Studio Adjective’s co-founder and Design Director Wilson Lee. Interior walls were removed and rearranged to incorporate a guest bathroom and dressing corner as requested by the client.

The design also considers the client’s interest in Chinese architectural aesthetics and tea drinking. Specifically, Lee was inspired by the building principles of the siheyuan – a historic dwelling found throughout China that generally comprises a complex of rooms arranged around a courtyard, or layers of courtyards. A screen wall inside the gate is commonly positioned for privacy.

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective shelving dining details chair

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective kitchen bench

In the Taikoo Shing Apartment, the kitchen and bathrooms are designed as ‘pavilions’ with overlapping clear and transparent layers to soften the boundaries between zones. “It also creates [increased] visual depth for the compact apartment without compromising functional needs,” says Lee.

One enters the apartment into the living space with the dining on the right. A metal frame-and-glass partition loosely divides the teak-wrapped kitchen and dining area, while also storing tea-making equipment. “There’s no solid separation so one can view the tea-making process in the kitchen from the living area,” highlights Lee.

The guest bathroom behind the dining table is demarcated by a structure of grey stone tiles and a screen of timber fins and fluted glass. Light penetrates the transparent shell, mimicking a lantern while providing additional illumination for the adjacent spaces. A light cove beneath this structure serves the same function in a neat, minimal way. Further in, the master bathroom is clad with metal and fluted glass. Light oak, found in the kitchen, echoes the wardrobes, platform master bed and cantilevering dresser – the latter of which aids in the creation of a feeling of lightness.

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective kitchen splashback

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective lighting on kitchen bench

The varied material palette – grey honed marble flooring, stone-tile wall cladding and teak – was also influenced by traditional Chinese buildings. “We tried different gradients of grey in the space to deliver different textures and feelings when you touch [the surfaces].” Says Lee.

The amalgamation of patterns and layers on the right side of the apartment contrasts with the more minimal living area, backed by the TV wall wrapped in dark, smoked oak, which Lee describes as “creating a flow between the living room and bedrooms, connecting the apartment horizontally while concealing the bedroom doors”.

Typically, many would default to a white foil to create the illusion of space. Lee eschews that strategy for one that employs layers, contrasting light and dark planes, and the combination of materials in a fluid, bold manner, in order to enhance the spatial quality of the tight space. The result is a home that offers many points of interest and an intimate ambience that works with, not against, the original spatial structure.

Studio Adjective
adj.com.hk

Photography by Studio Adjective

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective lighting skirting timber battens textures

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective corridor space efficiency

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective bathroom screens

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective vanity details stone counter

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective cupboards

Taikoo Shing Apartment Studio Adjective dressing table

We think you might also like this Warehouse by Lim+Lu.

Tags: , , , , , , , , , ,