About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

The Hampton Road addition

This project on Hampton Road in Freemantle by Jonathan Lake Architects, is a highly crafted and tactile addition to a limestone colonial bungalow.

 

The original house sits at the front of the block, and the addition at the rear, which draws heavily on the physical and material character of the existing house. The brief requested a simple replacement of the existing fibro lean-to at the rear that contained the kitchen, dining, bathroom and laundry. The only additional request was for a separate ensuite off the main bedroom.

Formally the original house is a corrugated iron roof over rough heavy walls with dark interiors and no connection to the external environment. The limestone rubble walls created a striking roughness and texture to the exterior while internally creating deep thresholds between spaces. The new addition takes these qualities of material, light and tactility and reinterprets them to create a series of spaces that are designed to elevate the experience of living.

Fremantle-Adds-Ext-2

Fremantle-Adds-Ext-3

Rammed limestone walls were created to continue the weightiness of the existing but to introduce a more tactile surface. Over the walls a metal clad roof structure has been carefully placed. The profile of the roof reflects its role in opening up the interior to draw in light and ventilation. The texture of the cladding gives the roof a visual tactility through the play of light and shadow over its surface.

While a significant problem in additions and alterations is how to connect the new and old together, this project embraces both. Because of the strength of character of the existing the new roof, the walls have been pulled away from the existing house in order to emphasize the qualities of each. Where the two forms touch, the materials have been reduced to almost nothing. The roof has been flattened to tuck underneath the existing and the walls stop short and glass has been introduced.

This project is a careful exploration of materials and restraint in order to create a generous living environment. The new internal living spaces have been augmented by the introduction of external deck and garden spaces, and cavity sliding doors open up to allow for the boundary between these two spaces to be erased.

Photography by Robert Frith

Fremantle-Adds-Int-3

Fremantle-Adds-Int-4

Fremantle-Adds-Int-5

Fremantle-Adds-Int-2

Fremantle-Adds-Int-1

Fremantle-Adds-Int-10

Fremantle-Adds-Int-9

Fremantle-Adds-Int-8

 

Fremantle-Adds-Int-6

Fremantle-Adds-Int-7

Fremantle-Adds-Ext-6

Fremantle-Adds-Ext-8

Fremantle-Adds-Ext-7

Tags: , ,