About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

habitusliving.com

How to Fix an Edwardian House To Celebrate the Sun

How to Fix an Edwardian House To Celebrate the Sun

Yarraville Garden House - Guild Architects | Habitus Living

An Inner Melbourne Edwardian-era family home has been redesigned to celebrate and channel the sun and seasons into a changing and ingenious solar marvel.

The existing Edwardian house in the Melbourne suburb of Yarraville was not at all configured for effective passive solar design, which prompted the need for a modernising redesign. However, heritage controls, a previous renovation and an overall good condition of the space precluded any dramatic reconfiguration, resulting in a design update, rather than entire redo from Guild Architects.

It was decided that the front part of the house would be kept and adapted into a bedroom wing, with a new, ideally solar oriented living wing to be added. A new low hanging roof marries the old and new parts of the house, while an adjacent courtyard separates the spaces. This design choice is not only aesthetically pleasing, but also addresses heritage requirements.

The Yarraville home makes the most of the block it resides in, which features a notable northern facing aspect. The raked roof captures sun in winter and breezes in summer, which helped define the architecture of the space and character of the external entire build.

5691

 

The lounge area, designed with a throwback sunken style to compensate for the low roof, is envisaged as a semi-private reflective space with the glass doors on either end of the hallway acoustically separating the room, while still visually connecting it to the kitchen.

While the large number of garden and outdoor spaces could encourage one to live outdoors, the house has also been designed so as to be able to enjoy the outdoors from the comfort of the inside – with natural light, ventilation and connections to garden and sky designed into the build.

A dramatic roof reaches up to the northeast corner of the space, allowing a mezzanine to be comfortably nestled within the volume of the house, as large northern windows slope back down to the northwest where glazing is less needed. This roof also slopes southward, wrapping down the southern wall and turning away from the concrete carpark and flats of the southern neighbour. The clerestory louvers that capture southerly breezes are the only windows to puncture this Southern wall, preventing views both to and from the neighbour.

Guild Architects
guildarchitects.com.au

Words: Andrew McDonald

Photography: Peter Bennetts

5689

5690

5692

5688

5693

5694

5696

5697

5701

5711

 

Tags: , ,