About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

Rear Studio Plays With The Traditional Forms Of A House

YT House Rear Studio AHO Design Studio CC Quang Dam

A multicultural vernacular resulting from a welcomed migrant population inspires the architecture for this residence by Rear Studio in Vietnam.

In a built form that turns conventional notions of a house – four walls and a pitched roof – on its head, YT House by Rear Studio and AHO Design Studio presents itself in a somewhat disassociated manor. Simple geographic forms, on one end a circle and the other a rectangle, are connected by a seemingly floating roof that doesn’t quite cover the entire structure. Aerially, this is especially notable.

The kitchen and amenities are housed in the circular structure, as is the formal entry, while the two bedrooms are enclosed within the rectangular structure, bookmarked by internal yet uncovered courtyards. Solid walls mark these private spaces.

Beneath the traditionally pitched roof and connecting the two ends of the residence is the public space: living, studying and dining quarters on an open plan. Sliding timber batten screens form the walls along the length of the house, allowing residents to feel in amongst nature even when they are indoors. “On one hand, [this space] connects the two main functional blocks, on the other hand, it connects the external and internal spaces,” says the project architect.

Situated in a small village northwest of Dalak, Vietnam, with a large migrant population, Rear Studio has clearly been influenced in their design by the multicultural vernacular that characterises the area.

Rear Studio + AHO Design Studio

Photography by Quang Dam

YT House Rear Studio AHO Design Studio CC Quang Dam symmetrical interior

YT House Rear Studio AHO Design Studio CC Quang Dam shelving details

YT House Rear Studio AHO Design Studio CC Quang Dam open living space

We think you might also like Tree-Ness House by Akihisa Hirata Architecture Office

Tags: , , , , , , , , , ,