End-Lot House

Kuala Lumpur, Malaysia

Written by Aleesha Callahan

Photography by David Yeow

Architecture by Eleena Jamil Architect

The Industrial House

Set in the bustling district of Bangsar in Kuala Lumpur, End-Lot House by Eleena Jamil Architect uses the desirable location to its advantage while creating a private escape for the owners.

End-Lot House draws its name from the original dwelling, an old ‘end-lot’ terrace within a neighbourhood of two-storey townhouses built in the seventies and eighties.

The clients are a young couple, with two children under the age of seven. While the location – in the inner-city area of Bangsar, Kuala Lumpur – is highly sought-after, the home needed some adjustments to meet their needs. Eleena Jamil Architect came on board to adapt the house, taking the low ceilings and dark interior, and turning the space into a functional family home, with a roof terrace.

End-Lot House stands taller than the surrounding houses, adding a bookend to the street by repeating the same rectilinear language of the neighbours, albeit with a distinct façade. “I think one thing that strikes people as intriguing about the house is the board-marked concrete façade with large, punctured openings at the top with plants growing behind it. We have many people eager to find out more about what’s behind the wall,” shares founder Eleena Jamil.

While the house appears simple in its massing, it offers glimpses to the complexities and reconfigured interior behind the form. Internally, spaces have been redesigned to bring light deep inside, while encouraging much-needed cross ventilation – a necessity in the humid climate of KL.

The stair is a feat of spatial planning, traversing all four levels of the home through a newly inserted void. It has a lightness of touch with thin plate-steel treads held up by equally thin steel rods. “The staircase seems to be almost floating within the central void of the house against the brick wall. It took some time and many mock-ups before we could get the right detailing of rods from which the steel plates hang,” says Jamil.

End-Lot House is undeniably industrial in its aesthetic. This was a deliberate approach driven by both the client and Jamil. In most instances materials have been used in their natural state – bricks and concrete are fair faced; the chequered pattern of the steel plates is highlighted with a dark grey paint.

Other elements add some warmth: a brick wall, hardwood timbers and the greenery of the rooftop. Even though in-situ concrete is a common and cheap building material in Malaysia, texture is added through the boardmarked pattern in the formwork.

End-Lot House is a combination of robust, honest materials set against a striking rectilinear form, and functional planning.

Dissection Information

ARCHITECT Eleena Jamil Architect
PROJECT TEAM Eleena Jamil, Yow Pei San, Dalia Qistina Nasaruddin, Bahirah Rahman, Cheah Zhi Bin, Nurhidayah Ab Razak
INTERIOR DESIGN Eleena Jamil, Yow Peisan, Chow Lai Leng
BUILDER Tham Engineering Sdn Bhd

 

ELEENA JAMIL ARCHITECT
admin@ej-architect.com
ej-architect.com

 

FINISHES
Feruni Ceramiche.

FIXED & FITTED
Door handles and locks by Hafele. Joinery by Midor Interior Designer & Furnishing Sdn. Bhd. Kitchen units by Bofi. Johnson Suisse sanitaryware. Blinds, curtains and shutters by Hunter Douglas Asia.

Floor Plan

More Habitus House of the Year Projects

Our Partners

Habitus House of the Year is made possible thanks to the support of our partners.