About Habitusliving

 

Habitus is a movement for living in design. We’re an intelligent community of original thinkers in constant search of native uniqueness in our region.

 

From our base in Australia, we strive to capture the best edit, curating the stories behind the stories for authentic and expressive living.

 

Habitusliving.com explores the best residential architecture and design in Australia and Asia Pacific.

 

Learn more

The Step Down House

A new rear addition to an original Federation 1910s dwelling in Willoughby, Sydney has helped create new connections to outdoors, while a renovation has breathed new life into the existing dwelling.

The Step Down House by Bijl Architecture has connected the property’s expansive outdoor space by situating the new addition at a slightly lower, stepped down floor level. The original Federation 1910s dwelling has been renovated at the front, retaining the general room layout and refurbishing existing architectural features such as decorative timber posts and verandah fretwork, timber shingles above the front window and leadlight stained glass windows.

150611-Step-Down-House-1000LR

At the rear, the existing, poorly lit lean-to 1970s addition has been demolished, replaced with a new kitchen, dining and living area that opens up to a wide covered deck. The original hallway broadens to connect the old and the new, becoming the hinging point of the house, fanning out into a generous open-plan living space.

150611-Step-Down-House-0812LR

Whitewashed Tasmanian Oak was chosen for the flooring, lending a Scandinavian edge to the house, while bi-fold doors open the room completely to the outdoor timber deck, grass and pool beyond. A clean, minimal approach has been taken to the design, with the wide parapet and door elements emphasising the horizontal plane, while skylights in the decking roof create three visual punctuation marks.

150611-Step-Down-House-0542LR

At the side of the house, the new black bricks and existing light brown bricks are arranged in an artful mosaic-like placement, repeated in the external laundry steps that form the meeting point of the existing house and the extension.

150611-Step-Down-House-1111LR

Inside, a long letterbox window has been used in place of a kitchen splashback, wrapping the corner of the room and carrying its slot-like proportions through the living and dining room windows to bring in welcomed light and reinforce a sense of simplicity.

Photography by Peter Bennetts

Bijl Architecture
bijlarchitecture.com.au

 

150611-Step-Down-House-1023LR

150611-Step-Down-House-0851LR

150611-Step-Down-House-0403LR

150611-Step-Down-House-0202LR

150611-Step-Down-House-0190LR

150611-Step-Down-House-0033LR





X