Skip To Main Content
Issue 60 - The Kitchen and Bathroom Issue

Issue 60

The Kitchen and Bathroom Issue

HABITUS has always stood ahead of the rest with a dedicated Kitchen and Bathroom issue of exemplar standards. For issue 60 we have taken it up a notch with our Guest Editor the extraordinary, queen of kitchen design, Sarah-Jane Pyke of Arent&Pyke, speaking directly to Kitchen and Bathroom design with some increadable insights.

A Product of

An Architectural Millefeuille In Indonesia
HomesKirsty Sier

An Architectural Millefeuille In Indonesia

Indonesia

With Maleo Residence, architect Mitchel Squires & Associates creates decadent layers of solid and void atop a dramatic Indonesian landscape.


The serene and dramatic landscape of South Lombok in Indonesia remains relatively untouched by the slew of developments that have reached the country’s more populous areas in recent years, and much of the local population likes it this way. So when the local villagers bestowed the name Maleo Residence on a seven-bedroom home perched amidst the secluded hills of Jabon – maleo meaning “local bird of Indonesia” – it was a sign that the design had been with great sensitivity to the prevailing beauty of the site.

The architect behind Maleo Residence, Australian-trained, Hong Kong-based Mitchel Squires, was particularly awed by the local setting and cultural resonances of the elevated South Lombok site overlooking Selong Belanak Beach. Knowing the local antipathy towards insensitive modern interventions, he wanted Maleo Residence to establish a precedent for future buildings in the area.

 Maleo Residence Mitchel Squires Associates top view
 Maleo Residence Mitchel Squires Associates swimming

“I was really taken by its surroundings. In fact, many parts of South Lombok are fairly untouched and local villagers were watchful of the new developments,” says Mitchel. “I wanted to set the tone for properties in the area. I was conscious to build something that blended in with the landscape seamlessly by using local materials, cultural notes and even local talent.”

The resulting family home is something of an architectural millefeuille, composed of layers of textural local materials – such as a palaman limestone façade – made into a geometrically pure composition of elongated box shapes. By eschewing lavish and unnecessary flourishes, the home manages to sit discreetly amidst the rolling hills, maintaining a simultaneous mix of privacy and openness with its clever arrangement of solid and void spaces.

 Maleo Residence Mitchel Squires Associates exterior transition space
 Maleo Residence Mitchel Squires Associates open living

Inside, Bankiray timber flooring, doors and windows continue the theme of a natural, sustainable materiality. Throughout the home local flora has been sowed, after having been cultivated especially for the residence in a nearby greenhouse.

As well as connecting Maleo Residence to its surroundings, the solid-void composition helps to connect the exterior to the interior. A long, transparent façade with operable sliding doors on both sides provides a direct connection with the garden below, while two closed stone blocks at both ends demarcate the private living space. These “solid” book ends add warmth and intimacy to what is otherwise a completely light and open living area. Through this clever transition from public to private, the protected yet transparent space is able to fully connect with the landscape as it changes throughout the seasons.

Mitchel Squires & Associates
mitchelsquires.com

 Maleo Residence Mitchel Squires Associates open plan  Maleo Residence Mitchel Squires Associates open dining space  Maleo Residence Mitchel Squires Associates open dining and living  Maleo Residence Mitchel Squires Associates kitchen island bench  Maleo Residence Mitchel Squires Associates open living  Maleo Residence Mitchel Squires Associates stairs and corridor  Maleo Residence Mitchel Squires Associates master bedroom views  Maleo Residence Mitchel Squires Associates master bedroom  Maleo Residence Mitchel Squires Associates bath entrance  Maleo Residence Mitchel Squires Associates bath tub  Maleo Residence Mitchel Squires Associates doorway  Maleo Residence Mitchel Squires Associates bedroom  Maleo Residence Mitchel Squires Associates bunk beds  Maleo Residence Mitchel Squires Associates bunk beds and study  Maleo Residence Mitchel Squires Associates exterior elevation

We think you might also like Karensui Hotel by Yiduan Shanghai Interior Design


About the Author

Kirsty Sier

Tags

Climateindonesialandscapelocal floraMaleo ResidenceMitchel Squires & AssociatesSouth Lomboksustainability


Related Projects
Issue 60 - The Kitchen and Bathroom Issue

Issue 60

The Kitchen and Bathroom Issue

HABITUS has always stood ahead of the rest with a dedicated Kitchen and Bathroom issue of exemplar standards. For issue 60 we have taken it up a notch with our Guest Editor the extraordinary, queen of kitchen design, Sarah-Jane Pyke of Arent&Pyke, speaking directly to Kitchen and Bathroom design with some increadable insights.

Order Issue